×

Verte neemt geen nieuwe cliënten meer aan

Vanaf september 2021 stopt Verte en daarom wordt vanaf die maand de praktijk afgebouwd.
We nemen geen nieuwe cliënten meer aan.

Ik verwijs je graag door naar mijn collega Angelique Esser: www.haptotherapieleeuwarden.nl/traumatherapie-somatic-experiencing/

Je kunt ook een therapeut vinden met kennis van Somatic Experiencing en/of NARM op: www.bodymindopleidingen.nl/docenten-therapeuten

Voor een (ZKM)Coachtraject verwijs ik je graag naar mijn collega Marja Steegenga mijander.nl/persoonlijke-ontwikkeling/een-apk-voor-jezelf/

Leer luisteren naar de taal van je lichaam

Als je in je leven een heftige gebeurtenis meemaakt, zoals een geboortetrauma, misbruik, auto-ongeluk, brand,een val, of als je langdurig onder spanning hebt gestaan, kunnen de effecten daarvan nog lang doorwerken. Als de gebeurtenis of serie gebeurtenissen onverwacht, te snel, of te groot waren om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren, kunnen deze leiden tot een traumatisch ervaring die je leven verandert. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je na een heftig incident ‘niet meer jezelf bent’ of je reageert extreem heftig in sommige situaties, waar dit niet te verwachten is.

Begeleiding bij traumaverwerking

Verte werkt met Somatic Experiencing®. Dit is een psychosomatische methode voor het helen van de gevolgen van trauma. Dr. Peter Levine, grondlegger van deze methode, baseert zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Deze dieren worden regelmatig met de dood bedreigd, maar toch raken zij zelden getraumatiseerd. Zij weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsdrang, moeten reguleren en ontladen. Deze intense energie wordt bij mensen beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van de hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons 'groot houden' of 'doorzetten' en dat kan een volledige ontlading in de weg staan.

Posttraumatische stress stoornis (PTSS)

Dit 'groot houden' of 'doorzetten' kan resulteren in posttraumatische stress stoornis (PTSS). Voorbeelden van posttraumatische stress-symptomen zijn:

  • angst, paniek, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid
  • uitputting, gevoel van hopeloosheid of onmacht
  • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of is niet belangrijk

Door te luisteren naar 'de taal van het lichaam' laten we ons zelfregulerend vermogen zijn werk doen. Somatic Experiencing® is dus vooral een lichaamsgerichte manier van werken. Een trauma zit in ons zenuwstelsel als opgeslagen overlevingsenergie. We werken daarom vooral met lichaamssensaties, zodat je je lichaam tijd geeft om te herstellen en overmatige energie kunt afvoeren, waardoor je weer meer levensruimte voelt.

Wil je meer weten over traumatherapie? Neem dan voor een vrijblijvend gesprek contact op met Aaltsje de Jong via verte@verte.nl of telefoonnummer 06 - 47 59 48 13.